Napájení ze sítě připojené, ale notebook se nenabíjí. Co s tím?

Napájení ze sítě připojené, ale notebook se nenabíjí. Co s tím?

Notebooku začala docházet šťáva, tak jste připojili napájecí adaptér, jenže notebook se nezačal dobíjet? Příčin může být několik a minimálně jednu určitě zvládnete vyřešit sami.

Odstraňte zbytkovou energii

Pokud jste zapojili napájecí adaptér do notebooku a vůbec se nerozsvítila kontrolka nabíjení, která je umístěná u napájecí zdířky nebo někde jinde na povrchu notebooku a ani operační systém neukazuje prostřednictvím notifikační ikony na spodní liště, že se notebook začal dobíjet, tak nabízíme jednoduchý trik, jak problém vyřešit:

  • Odpojte napájecí adaptér a zároveň odpojte veškerá zařízení zapojená do notebooku
  • Vyjměte baterii. Pokud ji má váš notebook vestavěnou, pokračujte dalším krokem
  • Stiskněte a podržte tlačítko napájení po dobu 30 sekund, abyste odstranili zbytkovou energii ze základní desky notebooku
  • Připojte zpět baterii
  • Zapojte do notebooku napájecí adaptér
  • Zapněte notebook

Pokud trik zabral a notebook se v pořádku nabíjí, máte vyhráno. Postup si zapamatujte ať ho můžete v budoucnu zopakovat v případě stejného problému.

Co dělat, když to nezabralo

Pokud postup výše nezabral, tak bude problém o něco závažnější. Nejpravděpodobnější příčinou problému je vadný napájecí adaptér. Pokud vlastníte multimetr a dovedete ho použít, zkuste napájecí adaptér zapojit do elektriky a změřit jeho koncovku, která se zapojuje do notebooku. Měla by mít obvykle okolo 12-20V (přesný údaj najdete napsaný na adaptéru). Pokud podobnou hodnotu nenaměříte, případně nenaměříte vůbec nic, adaptér je vadný a bude nutné jej vyměnit. Pořídit se dá i za pár stovek, pokud byste kupovali neoriginální model. Někdy je obtížné na eshopech přesně identifikovat kompatibilní napájecí adaptér (jsou jich stovky typů), neváhejte se na nás případně obrátit, rádi vám ten správný dodáme.

Pokud však není problém v napájecím adaptéru, tak už bude uvnitř notebooku.

Vadný napájecí konektor

Pokud příčinou problému není ani zbytková energie a ani vadný napájecí adaptér, tak další nejčastější závadou bývá poškozený napájecí konektor notebooku. Někdy k tomu dojde samovolně po letech, jindy tomu pomůže uživatel agresivnějším zacházením s notebookem během jeho nabíjení.

Napájecí konektor lze na základní desce odpájet a místo něj připájet nový. Tento zákrok pochopitelně zřejmě nezvládnete v domácích podmínkách. Doporučujeme k nám notebook dovézt a nebo odeslat skrze náš bezplatný svoz z celé ČR. S problémem si hravě poradíme.

Vadné napájecí obvody základní desky notebooku

Pokud k nám notebook odešlete na diagnostiku s podezřením na vadný napájecí konektor, tak se někdy může stát, že vám zavoláme nepříjemnou zprávu o tom, že napájecí konektor je v pořádku a problém je jinde. Někdy se totiž v notebooku pokazí součástky přímo na základní desce a v případě nedobíjejícího se notebooku půjde zřejmě o vadné napájecí obvody. Jejich oprava patří k jedněm z nejnáročnějších oprav, protože je nutné pájet mikrosoučástky základní desky notebooku. Avšak i na tyto problémy jsme perfektně vyškolení a vybavení, takže to umíme vyřešit. Taková oprava je už nákladnější, ale nebojte se, stále se ve většině případech vyplatí. Neváhejte se na nás obrátit.